Explicatii cu privire la stema comunei

Tradiţii Populare

Cetele de feciori

Ceata de feciori este atracţia zonei şi merită văzută în fiecare iarnă. Ceata de feciori organizată în fiecare sat făgărăşean îşi începe activitatea cu obiceiul colindatului. În Ajunul Crăciunului fiecare gospodărie făgărăşeană este colindată cu colindele specifice fiecărui sat. Este evenimentul care merită văzut de turiştii care vizitează satul făgărăşean.

Tot în Ajunul Crăciunului copiii din sate de până la 14 ani se organizează şi ei în cete numite ,,Irozi“. Îşi încep colinda Irozilor încă din dimineaţa Ajunului de Crăciun, până la lăsarea întunericului. Ei prezintă în fiecare casă, sub formă de scenetă, viaţa şi întâmplările Mântuitorului Iisus legate de Naşterea Sa. Este un alt punct de atracţie al satului făgărăşean din perioada Crăciunului.


Obiceiuri de Crăciun

În fiecare sat, începând cu Ajunul Crăciunului, se derulează ca într-un film obiceiurile de Crăciun: colindatul în Ajun la fiecare gazdă din sat, urmând apoi fetele satului la care se face joc. În fiecare zi de Crăciun se face joc cu învârtită, feciorească, haţegană, zăuritul fetelor, se merge la biserică unde se colindă, zăuritul celor care poartă numele Vasile, 1 ianuarie, şi al Ionilor, pe 7 ianuarie, jocul ţurcii, a berbecului şi Steaua.

De la Cârţişoara până la Şinca Nouă, de la Arpaş până la Şercaia, Părău şi Şoarş, se păstrează aceste obiceiuri.

Turiştii pot avea un sejur tradiţional în satele făgărăşene în perioada sărbătorilor de iarnă.


Cojocăritul şi ţesutul

Cojocaritul este un obicei specific satului făgărăşean, frumusetea cojoacelor fiind recunoscuta pe plan mondial.

Femeile satelor făgărăşene păstrează şi astăzi şi practică ţesutul. Războaiele de ţesut sunt aşezate în camera de lucru a gospodăriilor făgărăşene pe tot parcursul lunilor de iarnă, când sunt ţesute cele mai diversificate obiecte, de la ţoale, la cârpe de perete şi ştergare, până la costume populare. Turiştii îşi pot achiziţiona astfel de obiecte şi, mai mult, pot învăţa din arta ţesutului poposind alături de îndemânaticile ţărănci.