Explicatii cu privire la stema comunei

Istorie

Istoricul comunei Harseni se leaga de istoricul Tarii Fagarasului.Existenta umana pe aceste meleaguri a fost evidentiata in Paleolitic in urma cu 6000 ani,continua neintrerupt prin negura mileniilor.

Intre anii 700-800 I Hr se dezvolta civilizatia din epoca Bronzului cand tracii erau organizati in triburi de agricultori,pastori cu asezari fortificate.

In epoca fierului se produce o clara indivizare a triburilor dacice creatoare a unei distincte civilizatii materiale si spiriutuale.

Copacelul in urma descoperirilor geologice s-a ajuns la concluzia ca a fost sediul unei garnizoane militare si a unui templu unde oficiau ceremonii religioase.

In ceea ce priveste satul Harseni si-ar fi luat numele de la un nobil roman cu numele de Harsu.Mai verosivila ar fi convingerea generala ca acest sat ar fi primit denumirea de la numeroasele familii « Herszeni «

Satul Sebes pare sa fi fost de la inceput un sat curat romanesc asezat pe malul stang al raului Sebes,iar in anul 1453 satul a fost colonizat cu familii noi si s-ar fi mutat unde este si acum.

Satul Margineni pare sa aiba o origine mai veche,amintindu-se de el in anul 1437 cand Vlad Voda(Dracul) daruieste printr-un hrislov satul Margineni lui Stanciu Tatu si fiilor sai cu tot patrimoniul satului ;moara,padure,pamant ,animale.In anul 1672 satul a fost militarizat,asezandu-se aici campania a X-a din regimentul I granita.